Družina SUSEDGRAD okuplja izviđače i planinke odnosno djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole te istraživače i istraživačice odnosno srednjoškolce.

Vođa družine SUSEDGRAD je Antonela Copak – Nela.
Izviđači i planinke, istraživači i istraživačice okupljeni su u “patrole” – tako se zove skupina od njih 5-10. U našoj družini trenutno radi 7 patrola:

  1. URAN – vođa patrole je Božo Bradarić Lisić
  2. PATROLA “D” – vođa patrole je Nikola Linić
  3. SRNA – vođa patrole je Melita Domazet
  4. DUGA – vođa patrole je Tea Pavlek
  5. GLJIVA – vođa patrole je Paula Pavlek
  6. ALFA – vođa patrole je Vili Kiraly

Izviđači i planinke usavršavaju vještine koje su stekli kao poletarci i pčelice te svladavanje istih za njih postaje zahtjevnije i primjerenije njihovom uzrastu.

Uče se orijantirati u prirodi uz pomoć kompasa i bez njega; raspoznavati planinarsku markaciju; znati spremiti potrebnu opremu za razne vremenske uvjete i različite terene, izraditi skicu terena, pronaći i ucrtati točke na topografskoj karti, slobodno procjeniti vrijeme i udaljenosti; prepoznati tragove ljudi i životinja; ispravno koristiti šator; koristiti se malim alatima tipa klješta, pila, sjekira, čekić  te istim alatom sami sebi napraviti krevet i police u šatoru; složiti, zapaliti i održavati vatru; uče vezati i primjenjivati čvorove; uče komunicirati raznim kanalima (Morseova abeceda, pomorski kodeks, signalizacija zastavicama, šifriana pisma…; uče kako u prirodi prepoznati vodu pogodnu za piće te kako je na siguran način filtrirati, kako pripremiti jednostavan obrok i izraditi plan namirnica za višednevnu aktivnnost; razlikovati jestive i nejestive gljive; uče kako se osigurati od požara u šumi; uče iskustveno predvidjeti vremenske prilike; razlikovati otrovne i neotrovne zmije; prepoznavati vrste biljaka i drveća; pravilno postupati s otpatcima; sanirati teren nakon što su ga koristili; poznavati osnove prve pomoći; uče kako izbjegavati štetene navike tipa pušenje, droga i alkohol… itd… itd… i dok sve to rade znate što im uopće ne treba i čega se uopće ne sjete??? Svojih mobitela.