Družina "Lastavica"

Vođa Družine

Melita Domazet

Starješina Družine

Ana Crnadak

Poletarci i pčelice okupljeni su u “jato” – tako se zove skupina 10-ak poletaraca i pčelica. U našoj družini trenutno rade 2 jata:

Predvodnik jata "Sjenica"

Eva Maria Planinčić

Predvodnik jata "Cvrčak"

Neva Martinko

Poletarci i pčelice vrlo su aktvni. Sav rad i učenje odvija se kroz igru i zabavu na sastancima, šetnjama, izletima, kolonijama (ljetovanjima), smotrama, natjecanjima te drugim aktivnostima u kojima djeca tog uzrasta uživaju. Programske aktivnosti poletaraca i pčelica na taj način za svako dijete postaju put u osobno iskustvo jer igra je najprirodniji put kojim usvajaju nova znanja i vještine. Djeca na sastancima i aktivnostima u prirodi nauče biti samostalnija, nauče se svladavati zadatake kakve nemaju prilike svladavati u svakodnevnom životu, jer su, u kontroliranim uvjetima, suočeni s izazovima i aktivnostima primjerenima za svoju dob, a opet posve drugačijima od onih u svakodnevnom životu. Na višednevnim aktivnostima poput zimovanja ili kolonija (ljetovanja) smješteni su u zajedničke spavaonice u kojima sami trebaju održavati red, slagati i pospremati svoje stvari i krevete… nauče se odgovornosti i redu te tome koliko je važno surađivati s drugima i biti timski igrač… svaka minuta u danu im je prepuna aktivnosti, a doživljaji i iskustva s tih aktivnosti čine ih osobama spreminjim na izazove u svakodnevnom životu.

Poletarci i pčelice kroz izlete i aktivnosti upoznaju život u prirodi, uče kako očuvati okoliš, kako se orjentirati u prirodi te kako se snaći u nepredviđenim okolnostima. Ali, prije svega poletarci se jako dobro zabavljaju. Jer bez obzira na to uređuju li svoj jatni kutak, uče novu pjesmu ili pripremaju s voditeljem izlet, oni rade kroz igru. Korak po korak uz svoje voditelje svladavaju nove vještine, a kad uspiju, pred njima je uvijek novi, još uzbudljiviji zadatak. Kroz toj dobi primjerene aktivnosti poletarci i pčelice na veseo način uče, između ostalog i što je timski rad te razvijaju vlastite sposobnosti i postaju samostalniji i odgovorniji… a neki od njih, oni koji se doista zaljube u izviđače odnosno takav način života u zrelijim godinama i sami postaju izviđački voditelji jer na mlađe generacije žele prenjeti ono što su i sami “dobili” zbog toga što su odrasli uizviđačkoj organizaciji.