Družina LASTAVICA okuplja poletarce i pčelice odnosno djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Vođa družine LASTAVICA je Ana Crnadak – Cana.
Poletarci i pčelice okupljeni su u “jato” – tako se zove skupina 10-ak poletaraca i pčelica. U našoj družini trenutno rade 3 jata:

  1. SJENICA – vođa jata je Laura Dimitrov
  2. VIHOR – vođa jata je Borna Jelinić

Poletarci i pčelice vrlo su aktvni. Sav rad i učenje odvija se kroz igru i zabavu na sastancima, šetnjama, izletima, kolonijama (ljetovanjima), smotrama, natjecanjima te drugim aktivnostima u kojima djeca tog uzrasta uživaju. Programske aktivnosti poletaraca i pčelica na taj način za svako dijete postaju put u osobno iskustvo jer igra je najprirodniji put kojim usvajaju nova znanja i vještine. Djeca na sastancima i aktivnostima u prirodi nauče biti samostalnija, nauče se svladavati zadatake kakve nemaju prilike svladavati u svakodnevnom životu, jer su, u kontroliranim uvjetima, suočeni s izazovima i aktivnostima primjerenima za svoju dob, a opet posve drugačijima od onih u svakodnevnom životu. Na višednevnim aktivnostima poput zimovanja ili kolonija (ljetovanja) smješteni su u zajedničke spavaonice u kojima sami trebaju održavati red, slagati i pospremati svoje stvari i krevete… nauče se odgovornosti i redu te tome koliko je važno surađivati s drugima i biti timski igrač… svaka minuta u danu im je prepuna aktivnosti, a doživljaji i iskustva s tih aktivnosti čine ih osobama spreminjim na izazove u svakodnevnom životu.

Poletarci i pčelice kroz izlete i aktivnosti upoznaju život u prirodi, uče kako očuvati okoliš, kako se orjentirati u prirodi te kako se snaći u nepredviđenim okolnostima. Ali, prije svega poletarci se jako dobro zabavljaju. Jer bez obzira na to uređuju li svoj jatni kutak, uče novu pjesmu ili pripremaju s voditeljem izlet, oni rade kroz igru. Korak po korak uz svoje voditelje svladavaju nove vještine, a kad uspiju, pred njima je uvijek novi, još uzbudljiviji zadatak. Kroz toj dobi primjerene aktivnosti poletarci i pčelice na veseo način uče, između ostalog i što je timski rad te razvijaju vlastite sposobnosti i postaju samostalniji i odgovorniji… a neki od njih, oni koji se doista zaljube u izviđače odnosno takav način života u zrelijim godinama i sami postaju izviđački voditelji jer na mlađe generacije žele prenjeti ono što su i sami “dobili” zbog toga što su odrasli uizviđačkoj organizaciji.

 


Ukoliko želite da i vaše dijete okusi čari izviđačkog života dođite na neki od naših sastanaka koji se održavaju subotom od ?? do?? ili pratite naše aktivnosti i pridružite se nekom od izleta te se sami uvjerite kako nam je zabavno.

1995. godine počelo je moje jednosmjerno putovanje. Dvoranom Sutinska vrela orilo se “Ja znam svoj cilj i put svoj znam”. Ja svoj cilj i put tada još nisam znala…
Trčali smo hodnicima, vezali čvorove, širili ruke, mahali signalnim zastavicama. Osmjehom smo kretali na zimovanja i logorovanja, vraćali se sa suzom u oku dok je u srcu plamtio žar logorske vatre.
Kada sam spoznala kako skupljam iskustva i uspomene, a ne stvari, istražujem, otkrivam svijet izvan zidova učionice i svoje kuće – postala sam vođa družine jer trebalo je nekim novim klincima osmisliti i organizirati aktivnosti kako bi oni stvorili svoje uspomene.

Paulina Stupar – Pavica
bivša voditeljica patrole DUGA i družine SUSDGRAD
uspješna poslovna žena